Prinsens fødselsdagskage med jordbær

Yndlingskagen, Prinsen aldrig fik smagt.

I Bogen forklarer Prins Henrik: “Jeg er glad for at se kagen på billedet. Den ser lækker ud, en desværre fik jeg aldrig smagt netop den kage, som blev serveret til min fødseldag i 1998. Tolv familiemedlemmer og venner var inviteret til frokost. Jeg havde været i Paris til en litterær reception, og skulle have været ankommet til Danmark i god tid før frokosten. Men på grund af en strejke, sad jeg fast på motorvejen, på vej til lufthavnen, mens mine gæster spiste kagen uden mig.”

Prinsens fødselsdagskage med jordbær

Ingredienser til en 4 personers kage.

  • JORDBÆRPURE -------------------------------------------------
  • 100 g. friske jordbær
  • ½ dl. hindbærbrændevin
  • 1 spsk. flormelis
  • JORDBÆRFROMAGE -------------------------------------------------
  • 4 hele æg
  • 3 - 4 blade husblas
  • 1½ spsk. citronsaft
  • 100 g. sukker
  • ½ stang vanille
  • 50 g. smør
  • 2½ dl. piskefløde
  • 200 g. friske jordbær
  • GLASUR -----------------------------------------------------
  • Ca. 1 dl. varm mælk eller vand
  • evt. lidt glukose
  • flormelis
  • DESUDEN ----------------------------------------------
  • 3 lagkagebunde
  • 200 g. friske jordbær til pynt
  • 120 g. flormelis,og evt. lidt farve
  • ½ æggehvide
  • Ca. 20 ristede kaffebønner

Fremgangsmåde

  1. Rens jordbærrene. Til jordbærpuréen blendes 100 g. af dem med hindbærbrændevin og flormelis. Puréen gemmes til sammenlægningen.
  2. Jordbærfromagen fremstilles ved at lægge husblassen i blød i koldt vand i 5 minutter. Antallet af blade er afhængigt af hvor store og saftige jordbærrene, der kommes i flødeskummet, er. Er de store og meget saftige skal man bruge 4 blade.
  3. Rør æg, citronsaft, sukker, smør og kornene af en halv stang vanille sammen over svag varme, til smørret er smeltet. Tilsæt den udblødte husblas, mens cremen er varm, så husblassen smelter. Sigt cremen over i en anden skål og afkøl.
  4. Skær 200 g. friske jordbær i skiver. Pisk flødeskummet, kom de skivede jordbær i, vend dette forsigtigt i cremen, når den er kold, men inden den stivner.
  5. Sammenlægningen: Læg en lagkagebund i en springform, smør halvdelen af jordbærpuréen på bunden. Læg derpå halvdelen af jordbærfromagen, gentag og slut med en lagkagebund, der overtrækkes med glasur. Pynt med sukkerroser, friske jordbær og kaffebønner.
  6. Glasur: Varm mælk eller vand, tilsæt evt. 1 tsk. glucose. Rør florsikker i til konsistensen er sej. Rør til der absolut ingen klumper er i glasuren
  7. Sukkerblomster: 120 g. flormelis røres med en halv æggehvide og evt. lidt farve. Konsistensen skal være som en lidt hård vandbakkelsesdej. Blomsterne sprøjtes ud på glas med en speciel blomstertylle. De tørrer indtil de er helt hårde.

.

Prins Henrik

I forbindelse med Prins Henriks død og begravelse, brugte vi hans 2. kogebog, "Ikke kun gåselever..." som inspiration til en 6 retters middag. Vore tre faste kokke, Jørn, Leif og Kurt trådte i Prins Henriks sted som vejledere for holdet, og leverede i øvrigt - fra deres egne kældre - 6 fremragende vine fra Chateau Cayx i yngre og ældre årgange som blev smagt til disse retter.