Opskrift ikon

Opskrift

Lun æbletærte

Frederik Nielsen har tidligere været ansat på restaurant Bind. Siden h…

Æbletærte

Lun æbletærte

8 personer / Udskriv denne sideUDSKRIV / DEL MED EN VEN

Ingredienser

SABAYON CREME

1.75 dl hvidvin
75 g sukker
3 FRISKE æggeblommer
2 dl piskefløde (cirka)

KONDITOR CREME

1.25 dl fløde
1.25 dl sødmælk
75 g sukker
3 æggeblommer
30 g rismel

ÆBLEKOMPOT

5 æbler
40 g sukker
halv vaniljestang
lidt vand

MARENGS

200 g æggehvider
400 g flormelis

BRØD

8 skiver briochebrød, eller franskbrød
En lille klat smør

Fremgangsmåde

  1. Brødet skæres ud, og skorper skæres af. Skiverne skal være ca. 8 x 12 cm – med en tykkelse på ca. 1½ – 2 cm. Skiverne smørristes med en lille smule smør på en pande.
  2. Til sabayon cremen røres hvidvinen, æggeblommerne og sukkeret sammen i en stor gryde, som sættes på varmen under konstant omrøring, så det ikke brænder på. Når cremen begynder at nå kogepunktet, skrues der ned for varmen, og der piskes i ca. 5 min. Cremen hældes over i en skål, der stilles i køleskabet, til den er kold.
  3. Konditorcremen tilberedes ved at halvdelen af fløden og halvdelen af mælken kommes op i en skål sammen med rismel, æggeblommer og sukker. Den anden halvdel af fløden og mælken koges op og tilsættes. Det hele piskes godt sammen og hældes tilbage i gryden og koges godt igennem. Også her er det vigtigt at piske hele tiden, for at undgå at det brænder på. Den færdige creme hældes i en skål og sættes på køl, til den er kølet helt ned.
  4. Til æblekompotten skrælles æblerne, kernehusene fjernes, og æblerne skæres først i både, og derefter i små stykker. Vaniljekornene skrabes ud af den halve vaniljestang og blandes med sukkeret. Æblestykker, sukker og en smule vand kommes i en gryde og koges til mos/kompot.
  5. Marengsmassen tilberedes over vandbad i en gryde. Æggehvider og flormelis blandes i en skål, der sættes i vandbadet. Der piskes godt med et piskeris, indtil massen er lun. Derefter tages massen af vandbadet og massen piskes til marengs med en elpisker eller på en røremaskine. Der skal piskes ca. 10 min.
  6. Æbletærten samles nu ved, at der lægges en en stribe fast konditorcreme på begge kanter (på den lange led) af det smørristede brød. I midten lægges en passende mængde æblekompot, og i “rillerne” mellem æblekompot og konditorcremen lægges en stribesabayon creme på begge sider. Herfter dækkes det hele med marengsmasse, i striber på tværs ved hjælp af en sprøjtepose. Æbletærten sættes i ovnne ved 180 grader, og der holdes godt øje med den indtil marengsmassen er blevet passende brun.
  7. Tærten serveres på en tallerken, oven i 1 – 2 skefulde udsmurt sabayon creme, mens den stadig er lun.