Opskrift ikon

Opskrift

Kogt torsk

En dansk (jysk?) klassiker

Peter Hørning er en ekstraordinær kok der har bragt nogle fantastiske…

Kogt torsk

Kogt torsk

En dansk (jysk?) klassiker

personer / Udskriv denne sideUDSKRIV / DEL MED EN VEN

Ingredienser

Tilbehør

Evt. hakkede hårdkogte æg.

Torsk

1 torsk på ca. 2 kg.
500 g små kartofler
100 g bacon i tern
100 g syltede rødbeder skåret i tern
1 bundt hakket persille (lille)
0.5 l fiskefond
50 g smør
50 g hvedemel
Fiskesennep
Groft salt og friskkværnet peber

Fiskefond

halv fennikel
2 løg
1 porre
2 fed hvidløg
4 laurbærblade
Lidt olie
10 peberkorn
4 dl hvidvin
0.5 l vand

Fremgangsmåde

  1. Rens torsken og fileter den. Fjern benene. Skind og ben bruges evt. til fiskefonden.
  2. Fiskefond tilberedes ved at alle urterne renses og snittets i ½ x ½ cm tern og sauteres i olie. Vand og hvidvin hældes over, og det koges op. Herefter tilsættes fiskeben og skind (ca. 3 kg. ), og det koges i 15 – 20 min. Fonden trækker i 15 min., og sigtes derefter. Evt. yderligere finskefond kan gemmes på frost.
  3. Skær torskefileter i passende stykker. De klargjorte stykker skylles godt. Hvis man lader de tyndere halestykker være længere, kan de skæres halvt igennem på midten og foldes, så stykkerne bliver nogenlunde ensartede. Det ser godt ud, og så kræver de også samme tilberedningstid.
  4. Torskestykkerne drysses med groft køkkensalt og trækker en time i køleskabet.
  5. Torskestykkerne sættes over i fiskefond og småkoger i ca. 5 min. Giver dem endelig ikke for meget, for så bliver torskens kedelig.
  6. Kartofterne koges. Hvis det skal se flot ud tourneres kartoflerne før kogning.
  7. Steg bacontern på en tør pande.
  8. Til sennepssaucen smeltes 50. g. smør i en gryde, og 50 g. hvedemel tilsættes. Fiskefonden hældes langsom i under omrøring. Tilsæt lidt, lad det koge op og tilsæt lidt igen… Sovsen koges igennem til ønsket konsistens. Den skal dog koge i ca. 5 min. til sidst, ellers smager den let af mel. Sausen smages til med fiskesennep, salt og peber.
  9. Fisken anrettes med kartofler, sauce og persilledrys. Hertil serveres også hakkede rødbeder, bacontern, og evt. hakkede hårdkogte æg.

TIP!

Server gerne fiskesennep til retten, nogle kan godt lidt en stærk sennepssmag. - Fonden må ikke koge mere end ca. 20 min. ellers bliver den bitter.